Doorlopende leerroute: vo-leerlingen kunnen mbo-examen al prima aan

Bij TalentStad Beroepscollege in Zwolle kunnen leerlingen tegelijk vmbo én mbo volgen. Daarvoor is het niet meer nodig om eerst de vmbo-examens te halen. Joyce Wijkniet, docent Talentstad: “De leerlingen doen al een mbo-examen terwijl ze nog op het voortgezet onderwijs zitten. Dat is best spannend voor ze. Maar bijvoorbeeld bij het vak Voeding is er zoveel overlap, dat de leerlingen dit mbo-examen al prima aan kunnen.”

Uniek in Nederland
Deze vorm van de zogenoemde doorlopende leerroute is nog uniek in Nederland. Leerlingen blijven op hun eigen school, maar starten alvast met een mbo-opleiding. Zo werken ze in een keer toe naar hun mbo-2 diploma. Leerling Tess “Ik vind het leuk, het is heel anders. Je leert ook al meteen andere docenten, van het mbo, kennen.”

Bij elkaar in de keuken kijken

Jan Dobben, directeur Talentstad: “De doorlopende leerroute begint met kennismaken, bij elkaar in de keuken kijken en elkaars onderwijsprogramma en onderwijsvisie leren kennen. We zijn nu al zover dat mbo-docenten lesgeven op het vo.” Bjorn Vos, projectleider Doorlopende Leerroute Talentstad – Landstede MBO, vult aan: “De Doorlopende Leerroute is er voor een betere aansluiting tussen het vo en mbo. Vakinhoudelijk kijken we wat we al gezamenlijk kunnen doen en zorgen op deze manier dat de leerling al in een vroeg stadium kennismaakt met het mbo. Het is nu nog kleinschalig, en het zou mooi zijn als over vijf jaar álle leerlingen die een basisgerichte opleiding volgen in een doorlopende leerroute kunnen instromen. Ze lopen dan veel stages en kunnen langzamerhand kiezen; wil ik naar de kappers, horeca of misschien verkoop?”

Neem hier een kijkje in de keuken bij Tess.