Landstede Groep

Inspirerende kick-off Sterk Techniek Onderwijs

18-09-2019

Met een inspirerende en enthousiaste bijeenkomst vierden bedrijfsleven, onderwijs en overheid woensdag de start van Sterk Techniek Onderwijs Zwolle. Columniste en innovatiestrateeg Marianne Zwagerman hield een inspirerend betoog over onder andere de afschaffing van de term “lager geschoold”. Gedeputeerde Energie, Milieu en Arbeidsmarkt Tijs de Bree onderstreepte het belang van technisch geschoolde medewerkers, ‘want techniek is overal om ons heen.’

De arbeidsmarkt staat te springen om goed geschoold technisch personeel. Daarom hebben bedrijfsleven in de regio Zwolle, TalentStad Beroepscollege, Greijdanus College Zwolle, Thorbecke scholengemeenschap en het Deltion College zich verenigd in het samenwerkingsverband Sterk Techniek Onderwijs Regio Zwolle. De partners hebben de gezamenlijke ambitie om het technisch onderwijs naar een hoger plan te tillen. In juli kreeg Sterk Techniek Onderwijs een subsidie van ruim 6,5 miljoen euro toegekend van de ministeries van OCW en VWS. De komende vier jaar wordt het geld gebruikt om onder andere een Zwolse keuzegids met technische modules voor vmbo-leerlingen te ontwikkelen. Ook is het de bedoeling een Techlab te realiseren, waar vmbo- en basisschoolleerlingen kennis kunnen maken met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

 

De opkomst bij de kick-off was hoog, de sfeer was enthousiast. ‘We hebben keihard gewerkt om een goed onderbouwde regiovisie en bijbehorend activiteitenplan te ontwikkelen om te komen tot sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs’, sprak directeur Gert van de Zwan van TalentStad Beroepscollege namens de werkgroep Sterk Techniek Onderwijs ter inleiding. ‘Vanaf nu zetten we zaken in gang om in 2020 groots uit de startblokken te kunnen schieten. Hierbij is met name de samenwerking met het bedrijfsleven van groot belang. Zonder hun cofinanciering van meer dan 10% hadden we dit niet kunnen bereiken.’ Hij prees de ambitie en het enthousiasme van de samenwerkende partijen. ‘We gaan in gezamenlijkheid iets moois te stand brengen.’

 

Innovatiestrateeg Marianne Zwagerman, zelf ooit technisch geschoold en “lager opgeleid”, hield een pleidooi voor afschaffing van deze term. ‘Waarom is iemand die aan je kiezen sleutelt hoger opgeleid, en iemand die aan je auto sleutelt lager opgeleid?’ Ze onderstreepte het belang van technisch en praktisch opgeleide mensen en constateerde dat de macht weer naar het ambacht moest. Ze betrok de aanwezigen bij haar presentatie en ontdekte dat er al veel goeds gebeurt in Zwolle. Zo worden actief en succesvol vrouwen geworven voor technische beroepen en zijn er al een aantal hybride docenten werkzaam. Gedeputeerde Tijs van Bree sloot de middag af met een dankwoord aan alle partners. ‘Het bedrijfsleven is onmisbaar bij duurzaam, dekkend en Sterk Techniek Onderwijs en dat is in dit concept goed georganiseerd. Ik wens jullie namens de Provincie Overijssel veel succes.’ Vervolgens kregen alle samenwerkingspartners een wandbordje uitgereikt met daarop de tekst “Wij zijn samenwerkingspartner van Sterk Techniek Onderwijs Regio Zwolle” en het nieuwe logo dat door studenten is gecreëerd.

Sterk Techniek Onderwijs

Het ministerie van OCW, Connect Groen, MBO Raad, Stichting Platforms vmbo (SPV), Platform Talent voor Technologie (PTvT), Platform TL en de VO-raad zetten zich de komende jaren samen in voor Sterk Techniekonderwijs. Vanaf september 2018 wordt er gemiddeld 100 miljoen per jaar extra geïnvesteerd in techniekonderwijs op het vmbo. In 2018 en 2019 is er geld beschikbaar voor vmbo-scholen waarmee ze kunnen investeren in bijvoorbeeld machines, materialen en mensen. Vanaf 2020-2023 worden de middelen ingezet voor de uitvoering van regionale plannen van vmbo-scholen, mbo-instellingen, het bedrijfsleven en regionale overheid. De doelstelling is werken aan een duurzaam, dekkend en kwalitatief Sterk technisch onderwijs.

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: 088 850 7660
Ons e-mailadres: info@talentstad.nl

Ons adres:
TalentStad Beroepscollege
Blaloweg 1
8041 AH Zwolle