Landstede Groep

Indrukwekkende gastlessen tijdens biologie-toets

30-11-2016

Tijdens toetsweek 2 die deze week op school gehouden wordt, wordt van de klas 4 leerlingen die biologie in hun vakkenpakket hebben op een bijzondere manier het examen afgenomen. Bij eerder afgesloten theorie onderdelen die gaan over het bloed en de ademhaling sluiten de twee gastlessen en de toets aan. Over het eerste onderdeel –het bloed- vertelde meneer Polinder van alles over het bloed en hoe het is, om net als hij, te leven met de bloedziekte Hemofilie.

Voor het tweede onderdeel –de Ademhaling- is mevrouw Leoni Wobma aangeschoven. Zij vertelt hoe het is om te leven met Cystic Fibrosis oftewel de erfelijke ‘Taaislijm-ziekte’. Het bijzondere aan haar verhaal is dat zij kan vertellen over hoe moeilijk het is als je zo ziek bent en weinig tot niets kunt doen maar dat zij een aantal jaren geleden nieuwe longen heeft ontvangen en daardoor veel beter kan leven.

Haar verhaal maakte grote indruk op de leerlingen die allemaal heel stil waren en aandachtig luisterden. Vooral het zien van de foto’s van de longen met de zieke en vervolgens de foto’s van de getransplanteerde longen die er normaal en gezond uitzien.

 

          

Leoni's zieke longen                                      Leoni's getransplanteerde longen

Leonie Wobma heeft aan twee tv-programma’s meegedaan en daarin haar verhaal vertelt. Tijdens de gastles heeft zij korte fragmenten uit de documentaires laten zien. Voor diegene die graag de hele uitzending willen zien kunnen klikken op: De verandering van omroep de EO en het programma “Achter de voordeur” van de NCRV.

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: 088 850 7660
Ons e-mailadres: info@talentstad.nl

Ons adres:
TalentStad Beroepscollege
Blaloweg 1
8041 AH Zwolle